Voenke: liasonteam voor mensen met psychiatrische problematiek én verslaving aan illegale middelen
Hoe ga je als zorgverlener om met cliënten die tegelijk kampen met ernstige psychiatrische problemen én een zware verslaving aan illegale middelen? Wat als reguliere hulp faalt, zorg gemeden wordt of collega’s vastlopen in een kluwen van problematieken en structuren? Met die vragen in het achterhoofd is een nieuw liaisonteam opgericht: Voenke. Vanaf vandaag kunnen zorgprofessionals in het netwerk aankloppen voor ondersteuning bij cliënten met een dubbeldiagnose – en dat op een manier die de zorg niet overneemt, maar versterkt. Het team is ontstaan uit een samenwerking tussen PC Sint-Amandus (kernteam De Oever) en De Sleutel, en is ingebed in het netwerk Nowe.
Wat is Voenke?
Voenke is een multidisciplinair liaisonteam dat ondersteuning biedt aan hulpverleners die werken met (jong)volwassenen (18+) met een ernstige verslaving aan illegale middelen én ernstig psychiatrisch disfunctioneren. Voenke treedt op waar klassieke zorglijnen tekortschieten: bij cliënten die zich onttrekken aan hulp, tussen wal en schip vallen of waar zorgverleners botsen op onmacht, onduidelijkheid of grensoverschrijdend gedrag.
Voenke neemt het zorgtraject niet over, maar biedt tijdelijke en gerichte ondersteuning aan het professionele netwerk. De focus ligt op:
- Kennisdeling en intervisie
- Samenwerking en verbinding met bestaande netwerken
- Vindplaatsgericht werken: aanwezig zijn waar het nodig is
- Signaalfunctie voor structurele knelpunten
Het uitgangspunt? Samen zoeken naar realistische, gedragen en werkbare zorgtrajecten, afgestemd op de noden van zowel cliënt als hulpverlener. Voenke ondersteunt zorgprofessionals op vier manieren:
- Liaisonwerking: tijdelijke consult en coaching in complexe casussen
- Expertise en reflectie: samen uitklaren wat speelt, hoe te handelen
- Zorg op maat: mee zoeken naar passende programma’s en netwerken
- Systemische blik: signaleren van structurele tekorten en knelpunten
Voenke is er dus zowel voor de directe ondersteuning van het team rond de cliënt als voor bredere beleidsmatige reflectie over hoe we met deze doelgroep omgaan.
Voenke is er voor zorgprofessionals binnen netwerk Nowe die werken met cliënten (18+) met dubbeldiagnose en hulpverleners die vastlopen in contact met cliënten die hulp mijden of verloren zijn in het zorglandschap.