AZT erkend als nationaal referentiecentrum voor eetstoornissen
Samen bouwen we aan een veerkrachtige en toegankelijke zorg voor mensen met eetstoornissen.
Met trots kondigt de Alexianen Zorggroep Tienen [Broeders van Liefde] aan dat de afdeling Eetherstel door het RIZIV officieel is erkend als nationaal referentiecentrum voor eetstoornissen. Deze erkenning bevestigt meer dan 35 jaar gespecialiseerde en wetenschappelijk onderbouwde zorg voor jongeren (vanaf 15 jaar) en volwassenen met een eetstoornis. Maar dit is méér dan een erkenning. Het is een opdracht voor de toekomst.
Een groeiende nood, een sterk antwoord
De zorgnood rond eetstoornissen is de voorbije jaren fors toegenomen. Vooral sinds de coronapandemie zoeken steeds meer jongeren hulp, vaak met complexe en hardnekkige symptomen. Dat vraagt om gespecialiseerde, geïntegreerde en toegankelijke zorg. De afdeling Eetherstel – met haar residentiële, semi-residentiële en ambulante werking – biedt het grootste behandelaanbod in Vlaanderen en is daarmee uniek in zijn soort.
Twee nieuwe opdrachten, gedragen door het netwerk
Als erkend referentiecentrum breidt Eetherstel zijn werking uit met twee nieuwe pijlers:
🔹 MAST-C: Multidisciplinair ambulant supportteam
Dit team biedt casusondersteuning, intervisie, overleg en opleiding aan zorgverleners binnen en buiten de GGZ. Doel: een breed netwerk versterken dat sneller en beter kan inspelen op complexe hulpvragen. Samenwerking met andere MAST-teams en Eetexpert vormt hierbij een belangrijke schakel.
🔹 IMFT: Intensieve Multi-Family Therapie
In dit deeltijdstraject wordt het gezin actief betrokken in het herstelproces. Door therapie aan te bieden aan zowel patiënt als context, wordt de draagkracht versterkt en de kans op duurzaam herstel verhoogd. Het programma combineert ambulante sessies met dagtherapeutische modules, afgestemd op individuele noden.
“Deze erkenning is niet alleen een bevestiging van onze expertise, maar ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid,” zegt Bert Lambeir, algemeen directeur van de Alexianen Zorggroep Tienen.
“We blijven investeren in kwaliteitsvolle zorg, innovatieve behandelvormen en netwerkgerichte samenwerking – met, voor en rond de patiënt.”
Sinds 1989 biedt de afdeling Eetherstel een hooggespecialiseerd behandeltraject voor mensen met eetstoornissen, met:
- 32 residentiële plaatsen
- semi-residentiële dagtherapie
- ambulante opvolging
- intensieve gezinsgerichte programma’s (IMFT)
Met deze erkenning bevestigt de overheid het belang van expertise, samenwerking en integratie in de aanpak van eetstoornissen.