Kinderwerkboek informeert kinderen van ouders met een interneringsstatuut
Opzet
De opsluiting van ouders alsook het hebben van een ouder met een psychologische problematiek staat op de lijst van ingrijpende jeugdervaringen van het Center for Disease Controle and Prevention (CDC) (Vink et al., 2016). De internering van een ouder is een ingrijpende ervaring voor kinderen. Het is van belang kinderen te voorzien van informatie over de psychische aandoening of de opsluiting van een ouder die leeftijdsadequaat is (Fraser & Pakenman, 2008). Dit kinder- en werkboek wil hiertoe een handreiking zijn. Het kwam tot stand in een samenwerking tussen UGent, Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen en Psychiatrisch Centrum Sint-Jan Baptist.
Dit project ging op zoek naar een kindvriendelijke manier om internering onder woorden te brengen. Ouders willen hun kinderen niet onnodig ongerust maken of kwetsen. Ouders stellen het informeren van hun kinderen om verschillende redenen uit tot de kinderen ouder zijn, maar er is geen eenduidigheid over wanneer het kind oud genoeg is om hen te informeren. De terughoudendheid van ouders om kinderen te informeren komt, net zoals in de literatuur, meestal voort vanuit het idee dat ze hun kinderen moeten beschermen (Nolte & Wren, 2016; Gladstone et al. 2011). Naast het gevoel van bescherming, zien ouders wel de noodzaak om in gesprek te gaan met hun kinderen. Daarnaast voelen ook de betrokken hulpverleners in dit onderzoek een bepaalde verantwoordelijkheid om kinderen te beschermen voor bepaalde uitspraken of handelingen van ouders die geïnterneerd zijn en aan de slag zouden willen gaan met het kinderboek. Betrokken hulpverleners wijzen op de kwetsbaarheid van het kind én de kwetsbaarheid van de ouder. Volgens hen zou het aangewezen zijn om het kinder- en werkboek onder begeleiding van een hulpverlener te doorlopen. Betrokken hulpverleners uit het psychiatrisch centrum Sint-Jan Baptist geven aan als hulpverleners voor volwassenen noch de kennis noch de vaardigheden te bezitten om met kinderen te werken en hen van passende informatie te voorzien.
Op basis van ervaringen van ouders werd het een bruikbaar boek dat zowel helpend kan zijn voor ouders, begeleiders en kinderen om over internering met elkaar in gesprek te gaan. Zowel inhoud, illustraties als vormgeving kwamen tot stand in zeer nauw overleg tusen de auteurs, illustrator en moeders met een interneringsstatuut binnen PC Sint-Jan Baptist. Daarnaast hebben er ook groepsgesprekken plaats gevonden met hulpverleners om ook hun ervaringen te bespreken en te komen tot een draaiboek met praktische handvatten voor zorgverleners.
Engagementen/Samenwerking (co-financiering)
In samenwerking met UGent, Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen.
Contact
Engagementen/Samenwerking (co-financiering)
In samenwerking met UGent, Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen.