De effecten van relaxatie met behulp van Virtual Reality bij forensisch psychiatrische patiënten. Een gerandomiseerde cross-over klinische studie. (VRelax onderzoek)
Opzet
Tijdens deze klinische studie onderzoeken we of het gebruik van Virtual Reality (VR) een waardevolle toepassing is om relaxatie te bekomen bij forensisch psychiatrische patiënten binnen ons ziekenhuis. Door het feit dat in VR-omgevingen zeer realistische situaties kunnen gecreëerd worden die forensisch psychiatrische patiënten door hun beperkte vrijheden normaal gezien niet kunnen beleven, lijkt het voor hen een extra belangrijke troef die tegemoetkomt aan de beperkingen van opsluiting en vrijheidsbeperkende maatregelen. Daarnaast ondersteunt het hoog immersieve karakter van de toepassing patiënten die zelf niet in staat zijn om via hun eigen verbeelding of inlevingsvermogen een standaard ontspanningsoefening uit te voeren.
In deze studie wordt het korte- en middellange termijneffect onderzocht van VRelax op zowel acute als chronische stress en vergeleken met een standaard relaxatie-oefening naar keuze (TAU).
De relaxatiesoftware die we hierbij uittesten is VRelax (www.vrelax.com), die in het Nederlands beschikbaar is en waarvan recent de resultaten van een eerste crossover randomized controled trial werden gepubliceerd (Veling et al. 2021).
De onderzoeksopzet is een crossover randomized controled trial met twee onderdelen: een standaard relaxatie naar keuze (muziek luisteren, lezen, video’s kijken,…) en een VR relaxatie m.b.v. de VRelax software. De VRelax-app bevat 360˚ VR-video's van ontspannende natuurlijke omgevingen. De verscheidenheid aan landschappen omvat stranden, bergen, de nabijheid van dieren, enz.
De onderzoekspopulatie zijn forensisch psychiatrische patiënten (depressieve stoornis, bipolaire stoornis, angststoornis of psychotische stoornis, borderline, antisociale stoornis,… (DSM-5 diagnose)) die verbleven in het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Jan Baptist in Zelzate in 2024.
Abstract
Onderzoeksdoelen/hypothesen
Is VRelax een goede manier om te relaxeren voor forensisch psychiatrische patiënten
Design
Gerandomiseerd cross-over design
Participants
Forensisch psychiatrische patiënten in opname in het Psychiatrisch ziekenhuis Sint-Jan baptist in Zelzate
Metingen
Er werden verschillende bevragingen gedaan zoals Visual Analog Scale (VAS) score voor relaxatie en vrolijkheid, Perceived Stress Scale (PSS) voor de chronisch stress meting en een gestructureerd interview om de gebruikerservaringen in kaart te brengen. Daarnaast worden fysiologische parameters gemeten zoals hartslag, ademhalingsfrequentie, huid geleiding en huid temperatuur.
Resultaten
De resultaten zijn verwerkt en worden via publicaties ter beschikking gesteld.
Conclusie
Relaxatie met behulp van 360° video’s op een VR bril is een goede manier om te relaxeren. Relaxatie is echter ook zeer persoonlijk en elk individu heeft zijn favoriete manier om te relaxeren. Wat voor de ene werkt is niet per se ook de beste optie voor de andere. Het is daarom belangrijk om patiënten verschillende keuzes aan te bieden om te relaxaren. Daarnaast is het ook belangrijk voor de patiënten dat deze relaxatie kan gebeuren op plaatsen/lokalen waar het stil en rustig is, waar de patiënten zich veilig voelen en niet gestoord worden.
Engagementen/Samenwerking (co-financiering)
Prof. Kurt Audenaert, Dienst Psychiatrie, UZ Gent
Contact
Engagementen/Samenwerking (co-financiering)
Prof. Kurt Audenaert, Dienst Psychiatrie, UZ Gent