De behandeleffecten en mechanismen van verandering van een MBT-behandeling (mentaliseren bevorderende therapie) in Vlaanderen
Opzet
DeStudio is een psychotherapeutisch dagklinisch programma voor mensen met persoonlijkheidsproblemen waar wordt gewerkt vanuit Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT), een evidence-based behandeling van mensen met borderline kenmerken. MBT zet zich in op enerzijds het verbeteren van reflectief functioneren en anderzijds een toename van epistemisch vertrouwen met als doel een afname van klachten en een vermindering van ernst van persoonlijkheidsfunctioneren (Bateman et al., 2023). Mentaliseren of reflectief functioneren verwijst naar het vermogen om jezelf en anderen te begrijpen in termen van interne mentale toestanden (Bateman & Fonagy, 2016). Epistemisch vertrouwen is de bereidheid/openheid om nieuwe kennis in jezelf op te nemen omdat ze betrouwbaar voor jou persoonlijk relevant en je kan gaan helpen in je leven (Fonagy & Allison, 2014).
Dit onderzoek wil nagaan of MBT daadwerkelijk leidt tot een vermindering van klachten en ernst van persoonlijkheidsstoornissen en of veranderingen in reflectief functioneren en epistemisch vertrouwen ook de werkzame mechanismen zijn die tot verandering leiden bij de patient.
De resultaten van dit onderzoek leiden tot belangrijke aanpassingen aan dit behandelprogramma (bv een grotere focus op het ontwikkelen van epistemisch vertrouwen). Ze beloven ook een belangrijke bijdrage te leveren een de mogelijke verdere implementatie van MBT in Vlaanderen in instellingen van de Broeders van Liefde en daarbuiten als mogelijke effectieve behandeling voor deze belangrijke patiëntengroep die vaak bekend staat als "moeilijk-te-bereiken" en "moeilijk-te-behandelen'.